Skip to main content

sfc logo tekst

korps commando troepen

Swillens neemt commando landstrijdkrachten over van Wijnen

Gepubliceerd: 8 maart 2024 16:02 | Bron: defensie.nl 

Swillens (rechts) neemt functie over van Wijnen (links)

Luitenant-generaal Jan Swillens is vanaf vandaag Commandant Landstrijdkrachten. Hij nam de functie over van zijn ranggenoot Martin Wijnen. Op ceremoniële wijze is vandaag afscheid genomen van de vertrekkende commandant en is zijn opvolger welkom geheten. De plechtigheid vond plaats op het Kasteel van Breda, thuisbasis van de Koninklijke Militaire Academie.

Wijnen is inmiddels begonnen als directeur-generaal Rijkswaterstaat. Tegen Swillens zei hij: “De landmacht zal met jou een uitstekende commandant hebben. En de middelen zijn er. Dat is maar goed ook, want de wereld ziet er compleet anders uit dan een aantal jaar geleden. Aan jou de uitdaging om de landmacht klaar te stomen voor de oorlogstaak. Dat is de realiteit. Het zal een hele klus zijn.”

Elke tegenstander afschrikken

Wijnen heeft als commandant van de landmacht een verandering in gang gezet. De landstrijdkrachten krijgen meer massa en vuurkracht. Daarmee moeten ze elke tegenstander afschrikken. Als het nodig is kunnen ze ook het eigen en bondgenootschappelijk grondgebied verdedigen.

Ter illustratie daarvan was de ceremonielocatie omlijst met een groot aantal nieuwe en vernieuwde wapensystemen.

Swillens wil verder bouwen op de plannen van zijn voorganger

Creatieve manieren van optreden

Swillens liet weten verder te zullen bouwen op de plannen van zijn voorganger, met extra aandacht voor vernieuwing. Hij stelde dat de kern van oorlog niet verandert, maar de verschijningsvorm wel. Daarbij refereerde hij aan ontwikkelingen als bemande en onbemande systemen, data, cyber, en precisie. “Elk toekomstig conflict is anders en technologie gaat ons helpen. Dat betekent nieuwe creatieve manieren van optreden ontwikkelen.”

Sinds 13 juni 2019 was Swillens directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst. De vraag hoeveel tijd er is voor de vernieuwing kan hij ook met die ervaring niet beantwoorden. Maar: “Als we de opdracht krijgen, dan opereren we met wat we hebben. Samen met onze kameraden en internationale partners en inclusief onze reservisten. De focus is duidelijk, we hebben geen tijd te verliezen. We gaan voorwaarts.” 

Commandant Landstrijdkrachten

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Jan Swillens.

De Commandant Landstrijdkrachten leidt de Koninklijke Landmacht. Zijn belangrijkste taak is ervoor zorgen dat de landmachteenheden klaar zijn voor inzet. De commandant is verantwoordelijk voor het voorbereiden, leiden en beëindigen van operaties. Sinds 8 maart 2024 is luitenant-generaal Jan Swillens de Commandant Landstrijdkrachten.

Landoperaties leiden

De Commandant Landstrijdkrachten leidt operaties op de grond op verzoek van de Commandant der Strijdkrachten (CDS). Hiervoor beschikt hij over gevechtseenheden, logistieke eenheden en ondersteunende eenheden. Bij operaties op land werkt de landmacht vaak samen met andere onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht of buitenlandse legereenheden.

Ondersteunen civiele autoriteiten

Op verzoek van de CDS ondersteunt de Commandant Landstrijdkrachten ook civiele autoriteiten. Dit kan in Nederland of in het buitenland zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ondersteuning bij rampenbestrijding of humanitaire hulp. Maar het kan ook gaan om het ruimen van explosieven of het zoeken naar bewijsmateriaal voor politieonderzoek.