Skip to main content

sfc logo tekst

korps commando troepen

SFC Nieuwsbrief
Maart 2023

Roosendaal 14 maart 2023

Beste commandovrienden- vriendinnen,

Hierbij een periodieke update over het wel en wee van onze SFC. In de toekomst zullen we jullie regelmatig informeren over wetenswaardigheden de SFC betreffende.

SFC-dag 2023

De eerstvolgende SFC-dag is gepland op vrijdag 27 oktober as. We bezoeken die dag de Defensie Paraschool (DPS) in Breda. De DPS komt voort uit de Para-instructiegroep (PIG) van het KCT. De PIG verzorgde vele jaren de para-opleiding, zowel static line als vrije val, voor militairen ingedeeld bij het KCT en later ook voor het Korps Mariniers.

Met de oprichting van de Luchtmobiele Brigade, waarvan na verloop van tijd werd besloten die ook een para-opleiding te geven, alsmede de beweging om binnen de krijgsmacht steeds meer “paarse” onderdelen op te richten, leidde dit tot het besluit de PIG in een “Defensiejasje” te gieten.

De DPS is nog altijd een overwegend KCT gerunde entiteit, inmiddels met domicilie op de Seeligkazerne in Breda.

De huidige DPS beschikt thans over veel meer middelen die in de zogenaamde derde dimensie worden gebruikt. Een programma met een stukje geschiedenis, te beginnen met Schoolopleiding Parachutisten (SOP) uit de dekolonisatieperiode in Indonesië tot met de hedendaagse activiteiten, zal zeker tot de verbeelding spreken!

Uitnodigingen met details over het programma worden na de zomervakantie verstuurd.

Stand begunstigers

De website van de SFC en de wervingsactiviteiten via sociale media werpen steeds meer vruchten af.

Oud-commando Stefan Vreugdenburg alias Stefan Mutsdas, levert een forse bijdrage om de SFC via social media bekendheid te geven.

Oud-commando Nico Somerwil heeft deze website op https://commandovrienden.nl gemaakt en onderhoud deze met veel plezier. Mede door de inzet van beide heren kunnen we ons verheugen over een sterk toenemend begunstigersbestand. We zijn inmiddels ruimschoots het aantal van 300 begunstigers gepasseerd!

Lezingen

Onze ambassadeurs zijn druk doende om lezingen aan de man en vrouw te brengen.

Eind vorig jaar participeerden we in een activiteit op de ‘dag van de ondernemer’ georganiseerd door de gemeente Roosendaal. Het KCT vroeg ons een deel van een programma voor Bencis Capital Partners BV in te vullen. Ook waren we actief met een lezing voor de Ondernemersvereniging Moerdijk.

De opbrengsten van lezingen dragen sterk bij aan de vermogensopbouw van de SFC. Om die reden houden onze ambassadeurs hun focus op deze bron van inkomsten. We brengen lezingen zowel digitaal als op de ouderwetse manier met advertenties in bladen met een militair karakter onder de aandacht. Mocht iemand binnen de kennissenkring of bedrijf etc. mogelijkheden zien een lezing te promoten, dan zijn wij gaarne bereid daar een passend voorstel op maat voor aan te bieden. De lezingen hebben een informatief karakter, een inkijk achter de schermen over de opleiding en missie van de commando’s. Een lezing kan ook worden ingevuld met een pakkend verhaal van een operator, of een combinatie van beide onderwerpen.

Ambassadeurs

Bestuursleden Rien en Gerard hebben de handen vol in hun rol als fondsenwerver en de organisatie van de lezingen. Daarnaast zijn er een aantal ambassadeurs die contacten aandragen en uitwerken, alsook lezingen begeleiden. De ambassadeurs komen eens per kwartaal bijeen om de gezamenlijke activiteiten en resultaten te bespreken. We hebben een leuke enthousiaste club ambassadeurs, maar we kunnen nog een aantal nieuwe ambassadeurs gebruiken!

Speakers

Niets spreekt meer aan dan een (oud)- commando uit de praktijk zijn verhaal te laten doen. Om die reden hebben we een aantal vaste speakers die zich aan de SFC hebben verbonden die we, afhankelijk van de aard van de lezing, vragen hun verhaal te doen. Speakers worden op onze website voorgesteld. Operators hebben verhalen te over na de vele uitzendingen van de afgelopen jaren. Stuk voor stuk graverende ervaringen van operators die ver van huis met een paar maten een missie hebben gedaan, waarover in media nooit een woord is gerept.

Inloopdag Commandostichting

Echos Home Harskamp

Op zaterdag 1 april 2023 staat een inloopdag georganiseerd voor de commandogemeenschap en andere geïnteresseerden bij ECHOS Home te Harskamp. Een aantrekkelijk en gevarieerd programma.

Onder het motto: Elkaar weer zien, spreken en herinneringen ophalen.

Noteer deze dag in uw agenda. U dient zich van tevoren aan te melden, zodat we weten hoeveel mensen er komen en kan ECHOS Home er ook rekening mee houden (keuken/ personeel e.d.).

Aanmelden gaat via mail t.a.v.: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. naam deelnemer, eventuele naam introducé of partner indien van toepassing én graag ook opgave neemt deel aan lunchbuffet of avondeten (blauwe hap) of beide. Doe dit voor 27 maart 2023.   

Opening inloop is vanaf 11.00u. Koffie met plakje cake wordt u aangeboden namens De Commandostichting. 

Programma zaterdag 1 april 2023

11:00u 

Ontvangst inloop genodigden

12:15u

Lunch in buffet vorm

13:00u

Start lotenverkoop t.b.v. goed doel

13:45u

Loterij met mooie en speciale KCT artikelen

14:00u

Presentatie Historische collectie KCT

15:00u

Gastspreker / presentatie

16:00u

Presentatie Commando Business Club

17:30u

Avond maaltijd "blauwe hap"in buffet vorm

21:00u

Einde / vertrek

Een aantal gelieerde organisaties van De Commandostichting zullen op deze dag aanwezig zijn met een info tafel en/of stand, zoals; De Stichting Fondsenwerving en -Beheer Commandogemeenschap, de Commando Business Club en de Commando Toko.

Eveneens zal Stefan “Mutsdas” Vreugdenburg van Stichting Jouw verhaal/ Mutsdas Podcast ook aanwezig zijn. Een mooi moment om met hem eens in gesprek te gaan of om een afspraak te maken voor een interview om jouw levensverhaal vast te leggen.

Adres:
ECHOS HOME Harskamp
Otterloseweg 12A, 6732 BS Harskamp

Bestuur SFC