Skip to main content

sfc logo tekst

korps commando troepen

Nederland voert eerste luchtdropping boven Gaza uit samen met Jordanië

Bron: De Telegraaf | Auteur: Silvan Schoonhoven

AMMAN - Nederland heeft op zondag 4 en maandag 5 februari 2024 van grote hoogte pallets met onder andere medische goederen gedropt boven de Gazastrook. Het was op 4 februari voor het eerst dat Nederlandse militairen zo’n operatie uitvoeren, vertellen twee bij de operatie betrokken commandanten.

Dat de dropping door kon gaan, is mede het gevolg van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat zegt Maurice ‘Skunk’ Schonk, chef internationale operaties bij het ministerie van Defensie. Israël, dat het luchtruim boven Gaza beheerst, gaf eerder Nederland geen toestemming voor droppings zoals deze. Nu heeft de rechter uitgesproken dat Israël alles in het werk moet stellen om genocide te voorkomen. Israël controleert nauwkeurig de inhoud van de pakketten om zich er van te vergewissen dat er geen zaken in zitten waar Hamas misbruik van kan maken, zoals wapens of explosieven.

Nederland doet de dropping van medicijnen en verbandmiddelen plus voedsel op verzoek van Jordanië, dat al eerder tevergeefs had gevraagd om samen met Nederland medische goederen te mogen droppen boven Gaza.

Alles is speciaal aan deze operatie, vertelt luitenant-kolonel Piet Klein commandant van de Defensie Paraschool. De paraschool gaat over alle inzetten waarbij parachutes worden gebruikt. Voor deze pakketten is een enorm valscherm nodig: bijna honderd vierkante meter.

"We hebben wel vaker droppings gedaan, bijvoorbeeld in Afrika", zegt Piet Klein. "Dat is een ‘domme drop’ met ronde valschermen. Maar het systeem met deze computergestuurde matrasparachutes hebben we nog niet eerder gebruikt buiten een training."

Luchtafweer

Vanwege het gevaar van luchtafweer in Gaza moet de Hercules droppen vanaf grote hoogte. Iedereen aan boord draagt daarom zuurstofapparatuur. De klep gaat open, het pakket schuift naar buiten en dan opent de enorme parachute. "Het is of je een halve Fiat Panda naar beneden gooit’" zegt Skunk. "Gemiddeld zo’n vijfhonderd kilo."

Een gps-geleide stuurinrichting, met de laatste informatie over hoogtewinden aan boord, leidt het valscherm naar het landingsveld, waar hij netjes tegen de wind in op de grond ploft, hooguit enkele tientallen meters van het richtpunt. Personeel van het ziekenhuis neemt de goederen over. Daar zitten de artsen te springen om medicatie. De actie gebeurt ’s avonds om te voorkomen dat er op de grond een run ontstaat op de goederen of dat jihadisten het vuur openen op de luchtvracht.


Op het social media netwerk 'X' is een korte video te zien van deze inzet.


SFC-dag 2023

Afgelopen, jaarlijks terugkerende, SFC-dag voor begunstigers is gehouden op de Defensie Para School te Breda. In het programma van deze dag werden ook de high-tech para-middelen getoond waarmee deze dropping is uitgevoerd. 

Toen was iedereen al onder onder de indruk van de demonstratie van deze middelen, dat de toen getoonde middelen nu dus ook ingezet zijn maakt het nog meer bijzonder.