Skip to main content

sfc logo tekst

korps commando troepen

Ereteken Voor Verdienste in Zilver uitgereikt

GEPUBLICEERD: 9 JULI 2024

Maandag 8 juli werd op de Engelbrecht van Nassaukazerne aan een operator het Ereteken Voor Verdienste in Zilver uitgereikt door Commandant der Landstrijdkrachten Luitenant-Generaal Jan Swillens. De bijbehorende versierselen werden hem opgespeld voor de aangetreden troepen van het KCT. De operator ontving deze onderscheiding voor onbaatzuchtig levensreddend handelen  bij een operationele helikoptercrash tijdens de missie Combined Joint Special Operations Taskforce in Afghanistan in 2005.

Kabaal van schrapend, bonkend metaal

De toenmalig kpl operator/chauffeur van de 108 cdotrcie zit op 27 juli 2005 in een soft top Mercedes die zit vastgeketend in een Chinook CH 147 helikopter, om deze na de landing naar een commandoploeg te brengen die al te velde is. De vlucht gaat in het donker over een gebied dat het best omschreven kan worden als ‘the middle of nowhere’. Als de helikopter vaart mindert en een landing lijkt in te zetten maakt het toestel een scherpe bocht en vervolgens contact met de grond. Maar daarna ook weer niet. Er volgt een enorm kabaal van schrapend, bonkend metaal. De operator hangt op zijn zij in de gordel en beseft dat de terreinwagen op zijn zijkant ligt. De Chinook dus ook. Hij ziet vuur.

Levensreddend handelen

Iedereen zou verwachten dat je in die situatie voor je eigen veiligheid zorgt: zo snel mogelijk eruit! Maar de commando doet het tegenovergestelde. Als hij ziet dat enkele bemanningsleden problemen hebben om in veiligheid te komen gaat hij helpen. Terwijl het vuur zich snel verspreidt helpt hij, met gevaar voor eigen leven, de achterste boordschutter die vast zit los te komen, en naar de juiste uitgang te loodsen. Daarna gaat hij wederom het toestel in om de boordschutter die zich voorin bevindt op te halen. Ook hem helpt hij naar buiten. Met nu en dan explosies van munitie die aan boord zijn brandt daarna de helikopter volledig uit.

Door het handelend optreden van de operator vielen er geen doden. Zijn gedrag was exceptioneel en voor de betrokken 'doorgunner' zeer waarschijnlijk levensreddend.

Een uitgebreid verslag hierover wordt opgenomen in de september-editie van De Groene Baret.

 


(DE UITRUSTING VAN) 'N DOORGUNNER (BRON: DEFENSIE.NL)