Skip to main content

sfc logo tekst

korps commando troepen

De Groene Baret editie maart 2024

12 maart 2024

De Groene Baret maart 2024 is, ook naar de Commandovrienden, verstuurd. Daarin kunt u weer kennis nemen van interessante artikelen over het KCT en De Commandostichting.

ECO: 'Hoe natter, hoe groener hij wordt!'

Herdenkingstocht Kevin van de Rijdt

Maryella Grootjans in de podcast

Korpsadjudant over de volgende Korpsreünie


INHOUDSOPGAVE | JAARGANG 74 | BLAD 276 | MAART 2024


Baretuitreiking
Op 15 december ontvingen 10 nieuwe commando’s de groene baret na een tentenkamp waarin historisch veel regen was gevallen. Maar dat had deze tien dapperen niet gebroken. In het artikel vertellen familieleden van de nieuwe commando’s wat de motivatie van deze mannen was om commando te worden.

Voedsel-droppings boven Gaza
Ongetwijfeld heeft u meegekregen dat er voedsel-droppings waren boven Gaza. Lees over de betrokkenheid van commando’s van de Defensie Para School bij deze actie. 

Tante Jo Bakx overleden
Aandacht voor het overlijden van tante Jo, de weduwe van Paul Bakx. Voor vele commando’s roept de naam Bakx herinneringen op.  

2de deel “Green on Go”
Het tweede deel van zeer informatieve “Green on Go”.  In het eerste deel hebt u kunnen lezen over het ontstaan en ontwikkeling van de 75-jarige Eerste Nederlandse Parachutisten Club tot het jaar 1965. Nu wordt vanaf dan met name de ‘groene’ lijn en groei ervan doorgetrokken. Een tijdperk waarin zowel het militaire parachutespringen bij ons Korps als ook de burgerwedstrijdsport de kinderschoenen ontgroeit.

Herdenking in Fort William en Spean Bridge bij commando memorial
Een dag-tot-dag reisverslag van de identiteitsgroep marinier-commando die een trip organiseerden om onder andere acte de présence te geven bij de herdenking in Fort William en in Spean Bridge bij het commando memorial. Het reisverslag is ingekort weergegeven. Achter de QR-code vindt u het uitgebreide verslag van deze mooie trip.

Daan Rouw in ‘Commando, wat doe je voor de kost?’
Lees het boeiende verhaal van Daan Rouw die naar Nieuw-Guinea werd uitgezonden, uiteraard zijn groene baret haalde en voor de Contra Inlichtingendienst als undercover in Suriname werkte. Nadat hij defensie had verlaten zette hij de beveiliging op voor de Nederlandse Casino’s en daarna voor het Ahold-concern wereldwijd. Daan Rouw was de man die op aanwijzingen van de ontvoerder en moordenaar van Gerrit-Jan Hein met het losgeld in een tas de instructies opvolgde waar hij het losgeld moest deponeren.

Maquette tentenkamp
Wanneer een sportinstructeur de sportgroep van het KCT verlaat is het te doen gebruikelijk dat hij iets tastbaars achterlaat. Almar Laureijssens liet een maquette maken van het tentenkamp Bakhuys Roozeboom voor de sportgroep.

En verder:

  • Een bijdrage van de Korpsadjudant (KA) waarin hij terugblikt op de reünie 2022 en vooruitkijkt vaar de reünie 2027
  • Een artikel van de Historische Collectie (HC) over de Collectie Smulders
  • Het herinneringskruis van August Bakhuys Roozeboom dat een plaats kreeg in het museum
  • De uitreiking van ‘Jeneverkruizen’ en een verslag van het Korpskerstdiner 2023.
  • Een verslag van de Eindejaarsbijeenkomst van het Veteranenplatform 
  • De reünie van 93-9, voor wie het alweer 30 jaar geleden was dat zij onder de tranenpoort binnenmarcheerden.
  • Aankondiging om in te schrijven voor de Kevin Memorial March.
  • Een oproep van de Commando Businessclub (CBC) om mensen die plaats willen nemen in hun bestuur.

En natuurlijke vaste items zoals het commandojournaal, De Groene Podcast, De activiteitenagenda van de COV’n, In Memoriam, De SFC-pagina, gezien op internet en de kijk van Snedder op lopende zaken.


Met gepaste trots tonen we u, eenmalig, de december 2023 editie van De Groene Baret. Door commandovriend te worden kunt u dit prachtige en unieke magazine vier keer per jaar thuis bezorgd krijgen om daar bijv. op de bank of aan de eettafel van te genieten. Blader door deze versie of kies 'n blader-optie in het menu onderaan.

Ben jij nog geen commandovriend en wil je o.a. De Groene Baret ook vier keer paar jaar ontvangen?

Word dan ook commandovriend! Ook voor niet-commando's!