Skip to main content

sfc logo tekst

korps commando troepen

Commando’s en Rangers samen sterk voor evacuatie burgers

Nederlandse burgers evacueren uit onveilige gebieden. Dit realistische scenario beoefenen het Korps Commandotroepen en Rangers van 11 Luchtmobiele Brigade deze week.

Soms verslechtert de veiligheidssituatie in een land zodanig, dat het Nederlandse burgers niet meer lukt om weg te komen. In dat geval kan het kabinet besluiten hen door militairen te laten evacueren.

Dat gebeurde afgelopen jaren meerdere keren. Denk aan Soedan in 2023 en 2 jaar daarvoor in Afghanistan.

En nu staan er militairen op stand-by om Nederlandse staatsburgers uit het Midden-Oosten te evacueren, mocht het conflict tussen Israël en Hamas verder uit de hand lopen.

Trainen noodzakelijk

Snel en efficiënt optreden in crises vereist een gecoördineerde samenwerking tussen verschillende eenheden en internationale partners. Daarom is het noodzakelijk dit soort scenario’s regelmatig te trainen.

Het Korps Commandotroepen doet dat jaarlijks. Dit keer voor het eerst met het onlangs opgerichte Rangerbaltaljon van 11 Luchtmobiele Brigade.

Proces evacuatie

Tijdens de training doorlopen de eenheden het gehele evacuatieproces: van alarmering en planning tot het evacueren van personen.

Zo’n operatie heet in vakjargon een Non-Combatant Evacuation Operation (NEO).