sfc logo tekst

korps commando troepen

BIJZONDER GESLAAGDE SFC-DAG BIJ HET KCT

Roosendaal, 7 oktober 2022.
Door: Jack IJpelaar

Voor de jaarlijkse SFC-dag waren de begunstigers van het SFC dit jaar te gast op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal. Het werd een bijzondere dag met informatie over het werk van de Operators anno 2022 met als afsluiting een lezing over de evacuatie van Kaboel door een van de commando’s die daarbij betrokken was.

WELKOM

Hartelijke begroetingen van oude bekenden bij binnenkomst in de kantine. De sfeer onder de ca 125 deelnemers die zich hebben aangemeld voor deze SFC-dag lijkt een reünie. Na de koffie met cake worden ze welkom geheten bij het KCT door de lkol. Landman. Vervolgens is er een kort welkomstwoord van voorzitter Leen Vroegop en geeft penningmeester Evert Top een overzicht van de ontwikkelingen van zowel de financiën als de aanwas van begunstigers. Het thema van deze dag is verder gericht op de opleiding van de Commando Speciale Operaties (CoSpecOps) en de operationele ervaring van de evacuatie in Kaboel.

VO, ECO en VCO

Het programma begint met een inkijk in een aantal elementen van de VO, de ECO en de VCO door commandant ECO Rob. Zo is de ECO in de basis nog steeds dezelfde zoals die altijd is geweest, maar met ervaringen van missies aangepast. En is het opmerkelijk dat de laatste 7 lichtingen 75% uitvallers kende. Interessant is ook dat Kamp van Koningsbrugge (KvK) wel voor meer aanmeldingen zorgde, maar niet meer geschikte kandidaten opleverde. “Te veel entertainment. Wij zoeken mensen die geschikt zijn om ons werk te doen. Geen van de deelnemers aan KvK is daarvoor geschikt, ook niet die het daar gehaald hebben.”

Specifieke opleidingen

Na de info over de ECO wordt de groep in drieën opgedeeld om in carrousel de displayruimte en de twee schietbanen te bezoeken. Buiten de displayruimte is er uitleg over de Vector, het voertuig dat speciaal voor en door de commando’s is ontwikkeld, en over quads en motoren die bij het KCT in gebruik zijn. Binnen is alle informatie te vinden over de specifieke opleidingen van de operators. Na het eerste van de drie onderdelen kunnen allen genieten van een gezamenlijke lunch in de kantine.

Sniper en assault-opleiding

Na de lunch is in schietbaan1 een presentatie over de opleiding tot sniper en uitleg over de wapens die in gebruik zijn. De bezoekers mogen daarbij zelf door de telescopen van de wapens kijken en ervaren hoe het is om met zo’n modern schiettuig om te gaan. In schietbaan 2 krijgen de bezoekers uitleg over de assault-opleiding. Eerst is er een film waar de bezoekers ademloos naar kijken daarna volgt uitleg hoe de commando leert schieten, over de fysieke training met veel interval, tactieken en gevechtstraining. Het zijn indrukwekkende ervaringen voor de bezoekers.

Kaboel lezing

Als laatste programmaonderdeel geeft kapitein Floris een lezing over de evacuatie van Kaboel. Hij is één van de commando’s die daarbij betrokken was. De schokkende beelden op het scherm met daarbij het indringende geluid zorgt voor stilte in de zaal. De kapitein vertelt over zijn ervaringen tijdens de evacuatie. Het is een boeiende verhaal waarbij de toehoorders aan zijn lippen hangen.

Zeer geslaagde dag

Ter afsluiting is er nog een borrel en een hapje om gezellig nog wat na te praten. Een bijzonder geslaagde dag voor de SFC-begunstiger. Wil jij volgend jaar ook bij de SFC-dag aanwezig zijn? Geef je dan op als begunstiger. 


Copyright 2022 © SFC   |   Powered by: Somerwil