Skip to main content

sfc logo tekst

korps commando troepen

Rembrandt Joosten uit Ursem supt geld bij elkaar

Bron: rodi.nl | Koggenland

De SUP 11-City Tour. Dat roept waarschijnlijk bij velen vragen op. De elfstedentocht kennen we allemaal. Op schaatsen langs elf Friese steden. Rembrandt Joosten (45) uit Ursem deed 9 en 10 september mee aan de SUP 11-City Tour. Suppend naar de elf steden. Een mooi streven, maar met één hand? Dat is toch onmogelijk?

Rembrandt zette zich jarenlang in voor vrede en veiligheid. Als operator van het Korps Commandotroepen en als lid van de Dienst Speciale Interventies van de Nationale Politie. “Tijdens dit werk raakte ik gewond. In een actie verloor ik mijn linkerhand. Mijn verwondingen waren zo ernstig dat ik vocht voor mijn leven. Als geen ander weet ik daardoor hoe belangrijk het is om een goed vangnet te hebben in de vorm van collega’s, vrienden en familie.”

‘Laat je niet weerhouden’

Soms zijn dingen uit het verleden gewoon wat ze zijn. “Maar laat dit je niet weerhouden je eigen toekomst te maken. Ondanks mijn beperking wil ik laten zien waar we als mens toe instaat zijn. Niet ‘wat kan ik niet meer’, maar ‘wat kan ik nog wel’. Ondanks je eigen problemen toch oog hebben voor anderen. Met dit evenement vraag ik aandacht voor hen die tijdens hun werk in een uniform beroep PTSS opliepen.” 

Stichting Surfivor

Post Traumatische Stress Stoornis  (PTSS) is een ziekte die enorm impact heeft op het leven van degene die er aan lijdt, maar ook op dat van het gezin, familie en vrienden. Sociale isolatie, depressies, paniekaanvallen, herbelevingen, agressie en zelfs (pogingen tot) zelfmoord. Onder veteranen en personeel van politie, brandweer en ambulancediensten is PTSS een veel voorkomend probleem. “De programma’s van Stichting Surfivor in Julianadorp helpen deze mannen en vrouwen om uit deze negatieve spiraal te komen. Om weer zin te krijgen in het leven, uitdagingen aan te gaan en ervoor te gaan. Dit doet ze door middel van surftherapie, ook wel oceaantherapie genoemd. De ingrediënten zijn een surfplank, wat goede golven, buitenlucht, professionele en enthousiaste begeleiding en een gezelschap dat weet wat je doormaakt. Samen maken ze het leven weer wat mooier. Golf voor golf.”

Stand up and hook on

Stand up and hook on, een term afkomstig uit de militaire parawereld en wordt geroepen op het moment dat de parachutisten zich klaarmaken om het vliegtuig te verlaten. Ze staan daarbij op en haken zich letterlijk aan een lijn vast. “Deze staticline zorgt ervoor dat hun parachute open wordt getrokken. Daarna springen ze met zijn allen zonder twijfel uit het vliegtuig. Deze term is een mooie metafoor waar mijn team voor staat. In mijn geval was het ‘stand up’ paddeling en de ‘hook on’ is naast het aanhaken een dikke knipoog naar mijn handamputatie.”

SUP 11-city tour

De deelnemers gaan de ultieme uitdaging aan om in vijf dagen 220 kilometer te peddelen. Nationale atleten, maar ook internationale sporters doen mee aan dit evenement. Zonder GPS tracking starten de deelnemers niet. De start was zaterdag in Leeuwarden, de hoofdstad van Fryslân dat als vanouds de start- en finishplaats is. Daarna gingen de deelnemers naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en over de Bonkefeart weer terug naar de finish.

160 kilometer

In heel Nederland was het afgelopen weekend behoorlijk warm. Dat maakte de tocht niet makkelijk voor Rembrandt. Maar dat nam niet weg dat hij in twee dagen tijd vele kilometers over het water aflegde. “Na 160 kilometer hield het voor mij op. Ik was maar wat blij met mijn team, dat ervoor zorgde dat ik goed at en dronk. Dat zorgde ervoor dat mijn koppie scherp was. Mijn schouders en rug voelden ook prima, maar mijn benen konden echt niet meer, die gaven op. Zelf ben ik dik tevreden over het resultaat, want ik hoorde om mij heen dat ik een absurde prestatie had geleverd. Sommigen dachten dat ik de 100 kilometer niet zou halen.”

Doneren

Het evenement is achter de rug en Rembrandt heeft een geweldige prestatie geleverd. Wie vindt dat de Ursemmer een pluim verdient en nog een bedrag wil schenken aan zijn goede doel, kan dat doen via 11city sup tour non stop | Crowdfunding | Doneeractie.nl