Skip to main content

sfc logo tekst

korps commando troepen

Monument bij 'kogelgatentunneltje' voor August Bakhuys Roozeboom

19 september 1944.

August Bakhuys Roozeboom verbleef tot in de avond in de omgeving van Hotel Hartenstein, HQ van de British Airborne Division. Tijdens een beschieting door Duitse Mortieren en Artillerie sprak August met Lt Knottenbelt over Nederland. August was tenslotte voor het eerst terug in Nederland. In de avond werd er een Jeep Patrouille georganiseerd waarbij August ingedeeld werd als Tolk. Laat in de avond vertrok de patrouille in de richting van de brug bij Arnhem.
August zou die avond de brug niet bereiken en op de terugweg sneuvelen bij het spoorviaduct Klingelbeekseweg/Benedendorpsweg in Oosterbeek laag.

19 september 2024.

Vandaag 80 jaar later is met een kleine ceremonie georganiseerd door ProRail , geïnitieerd door de Historische Collectie KCT, ondersteund door de gemeente Renkum het viaduct vernoemd naar Commando August Bakhuys Roozeboom.

In het bijzijn van meerdere Familieleden waaronder achterneef Willem Bakhuys Roozeboom, zelf commando, Burgemeester van Renkum Agnes Schaap, Commandant Korps Commandotroepen Kolonel Huub Smeets, Danou Veenhof en Rob Jonker van ProRail en delegaties van de gemeente Renkum, Asset Rail en Defensie is het naambord aan beide zijdes van het viaduct, in de volksmond bekend als het kogelgaten viaduct, door de familie onthuld.

Door de burgemeester en Willem Bakhuys Roozeboom is vervolgens de informatiezuil onthuld met informatie over August Bakhuys Roozeboom.
Tevens is op de “zuil” informatie te vinden over de Gronert Tweeling en het viaduct gedurende de 2de wereld oorlog.

Met dank aan Lieke Polling en Tijme Denissen van de Centrale werkplaats instructiemiddelen defensie voor de lay-out en ontwerp van de informatiezuil.
En dank aan Asset rail / ProRail voor de ondersteuning en plaatsing van de borden en de Zuil.

De Historische Collectie van het Korps Commandotroepen kijkt terug op een pracht ceremonie die in september 2023 begon met een terloopse opmerking van 2 dames die aan het wandelen waren. Zij waren het die zich afvroegen, nadat hen verteld was over het sneuvelen van August bij het viaduct, waarom daar niets over te lezen was op die locatie.
Vanaf vandaag, een jaar later, is zijn naam verbonden aan het viaduct en zijn verhaal vereeuwigd op de informatiezuil. En kan het dus nooit meer gebeuren dat mensen zich afvragen wie August Bakhuys Roozeboom was.

Hij gaf zijn leven voor onze vrijheid.

NUNC AUT NUNQUAM

August Bakhuys Roozeboom

Gedenksteen Oosterbeek War Cemetery


Kogelgatentunneltje met naambord van Commando August Bakhuys Roozeboom

Kogelgatentunneltje

Onthulling informatiezuil

Informatiezuil




Copyright video: Omroep Gelderland.

Lees ook het artikel op de website van Omroep Gelderland