sfc logo tekst

korps commando troepen

Aankomst NMM bij Commando Monument te Vlissingen

Het is zaterdagochtend 19 mrt 8 uur Commando monument Uncle Beach Vlissingen.

Frisse oostenwind, zeg maar koud, kracht 4-5. De vlaggen van Canada, Frankrijk, United Kingdom en Nederland wapperen fier achter het beeld van de aan land gaande Commando.
Enkele oudere Groene Barretten met echtgenoten, kinderen en kleinkinderen trotseren de beroemde Zeeuwse wind, gelukkig schijnt de zon en over de Westerschelde is het een af- en aangaan van vrachtschepen en pilotboten. Om 8 uur zijn ze er al…..


De eerste berichten van de begeleidende dokter, dr. Robbert Groot voormalig marine-arts, over de aankomsttijd zijn niet hoopvol, het wordt tenslotte tegen 10 uur en wel met een landingsvaartuig naar de Haven Vlissingen.

Langzaamaan druppelen steeds meer oudere Groene Baretten binnen bij het monument. Al vroeg is ook de lt-kol b.d. Rob Robbemond en Voorzitter Commando Stichting aanwezig.
Het feest van herkenning is dan al in volle gang, wat goed om te zien is. Reikhalzend wordt uitgezien naar de mannen die het detachement “ Normandië Memorial Mars 2022” vormen.

Er heerst een gezellige sfeer waarbij wetenswaardigheden worden uitgewisseld en de SFC gepresenteerd bij de omstanders, middels onze BANNER, die met vereende, oud- commando, krachten, een pracht plaats krijgt naast de Spieren-voor-Spieren banner.

In de verte wordt er geluid waargenomen, dewelke overgaat in muziek, doedelzakmuziek begeleidt door slagwerk. The SEAFORTH HIGHLANDERS OF HOLLAND geven acte de présence in vol ornaat en waardigheid. Voorop geven zij het marstempo aan met onmiddelbaar er achter, serieus, fier en rechtop, het Normandië 2022 detachement van Oud Commando’s. Velen zijn niet meer de” jongsten”, wat aan het tempo niet is af te meten.

Onder een ere-haag van de aanwezige Groene Baretten worden de “ wandelaars “ onthaald. Voor het monument wordt halt gehouden en opgesteld. Een krans namens de oud commando’s wordt hierna aan de voet van het monument gelegd.

De aanwezige oud-commando’s onder leiding van lt.kol. Robbemond hebben zich inmiddels aan de zijkant opgesteld en begeleiden het detachement in de kranslegging.

Spreker van het detachement memoreert de reden van dit eerbetoon. Burgemeester van Vlissingen, drs. A van den Tillaar, verteld over de samenhang van het Korps Commando Troepen en UNCLE BEACH.

Dan is het de beurt aan familie, vrienden, kennissen en aanwezigen om de mannen te begroeten! Dit is geweldig om te mogen aanschouwen met welk een liefde, plezier en enthousiasme dit zijn beslag krijgt.Grootvaders, vaders,broers, neven, vrienden krijgen een warme douche van aandacht. Spandoeken, petjes,zingende kinderen en kleinkinderen, het eindigt met een heel groot en warm feest….

En toen…. Na dik een uur , een schrille fluit , 3 MINUTEN is de opdracht en de mannen worden weer in het gelid geplaatst, wat een geweldige discipline,

WAT EEN KANJERS!

Copyright 2022 © SFC   |   Powered by: Somerwil